Kas daro įtaką braškių kokybei?

Siekiant didžiausio pelno, svarbu užauginti aukštos kokybės braškių Žemės ūkio specialistų požiūriu, yra daug dalykų, kuriuos gali padaryti augintojai, norintys pagerinti braškių kokybę. Svarbiausia užduotis yra užtikrinti tinkamą maistinių medžiagų įsisavinimą. Tik subalansuotas maistinių medžiagų įsisavinimas padės užauginti puikų derlių. Braškėms reikia visokių maistinių medžiagų, tačiau aukščiausiai kokybei užtikrinti svarbiausios yra kalis, kalcis ir boras.

Braškių vaisiuose yra maždaug 90 % vandens ir 10 % bendro tirpių kietųjų medžiagų kiekio. Tai yra puikus folio rūgšties ir kalio šaltinis, be to, braškėse yra maistinių skaidulų, mangano ir antioksidantų. Šiuose vaisiuose yra daug vitamino C, todėl per dieną suvalgius 10 vaisių, šis kiekis iš esmės atitiktų visą rekomenduojamą šio vitamino dienos normą. Pagrindinės tirpaus cukraus sudedamosios dalys yra gliukozė ir fruktozė. Tuo tarpu pagrindinė rūgštis yra citrinų rūgštis. Braškių skonis yra pagrindinė savybė, išsiskirianti sudėtiniu vaisių saldumo, rūgštumo ir išskirtinio aromato deriniu. Intensyviausio skonio vaisiuose yra didelis bendras tirpių kietųjų medžiagų kiekis ir aukštas rūgštingumo lygis.

Kokybę pagerins subalansuotas augalų maistinių medžiagų įsisavinimas

Geras augalų maistinių medžiagų įsisavinimas užtikrins tinkamą vaisių augimą, ilgesnę jų laikymo trukmę ir puikų cukraus, rūgštingumo, gero aromato ir skonio balansą.

Augalams reikia visokių maistinių medžiagų, tačiau aukščiausiai vaisių kokybei užtikrinti svarbiausios iš jų yra kalis, azotas, kalcis ir boras.

  • Kalis yra labai svarbus, nes turi labai didelės įtakos braškių vaisiuose esančiam cukraus ir rūgštingumo lygiui; dėl pakankamo kalio kiekio vaisiuose gerėja ir skonio savybės.
  • Žydėjimo ir vaisių formavimosi metu labai svarbu gauti atitinkamą kiekį azoto – ypač nitratų forma. Dėl to braškių vaisių skonis ir rūgštingumas išliks nepakitę, sumažės puvinių atsiradimo galimybė.
  • Kalcis yra būtinas palaikant vaisiaus vientisumą, augalo sveikatą ir ilgesnę laikymo trukmę bei mažinant apdorojimo metu galimos žalos riziką.
  • Boras taip pat padeda išlaikyti tinkamą vaisių tvirtumą.

Vaisiai deformuojasi dėl boro trūkumo

            Boras atlieka esminį vaidmenį vaisių kokybės užtikrinimo srityje, todėl jo pritrūkus, užauga mažesni ir deformuoti vaisiai.

Kalis pagerina pagrindines kokybės savybes

Kalis yra ypač svarbus vaisių kokybei, kadangi jis užtikrina aukštą cukraus ir rūgšties kiekį bei gerą vaisių skonį.

Dėl azoto pertekliaus minkštėja vaisiai

Tuo tarpu, azoto perteklius vaisių augimo ir vystymosi metu daro neigiamą poveikį vaisių kokybei. Dėl jo padidėja neatsparumas ligoms ir minkštėja vaisiai. Todėl sutrumpėja laikymo trukmė, o vaisiai greičiau supūva. Dėl azoto pertekliaus taip pat gali vėliau prasidėti nokimas, o patys vaisiai užaugti deformuoti, todėl derlius bus žymiai mažesnis.

Be to, dėl azoto pertekliaus taip pat padidėja tokių ligų kaip antraknozė ir vainikinis puvinys atsiradimo tikimybė. Tręšiamasis drėkinimas gali padėti užtikrinti, jog augalai geriau įsisavins panaudotą azotą ir bus atsparesni puviniams. Kita vertus, dėl didelio azoto kiekio vis vien gali padidėti ligų sunkumo lygis, net ir naudojant labiau kontroliuojamas tręšiamojo drėkinimo sistemas.

Kiti veiksniai, turintys įtakos braškių kokybei

  • Labai svarbu pasirinkti tinkamą augalų rūšį, todėl augintojai turėtų rinktis atsparias braškių veisles, kurių kokybės savybės atitiktų jų numatytą rinką.
  • Siekdami sumažinti dirvožemio taršą ir užtikrinti gerą vaisių fizinės formos kokybę, naudokite atitinkamus mulčius arba auginimo sistemas;
  • Tinkamos higienos užtikrinimas, sanitarinių sąlygų laikymasis ir atitinkamas sezoninių fungicidų bei pesticidų naudojimas padės užauginti kenkėjams atsparesnius vaisius ir sumažinti ligų daromą žalą.
  • Augimo skatinimas, naudojant tinkamą drėkinimo sistemą, padės užtikrinti gerą vandens ir maistinių medžiagų tiekimą besivystantiems vaisiams.
  • Nuskintus vaisius laikant ir gabenant šaldytuvuose, pasitelkus kontroliuojamo anglies dioksido aplinką, pailgės jų laikymo trukmė.

 

Sužinokite daugiau apie braškių auginimą

Braškių tręšimo technologija
Braškių tręšimo technologija