Cukraus kokybės gerinimas

Cukrinių runkelių šakniavaisių kokybė cukraus kiekio bei kokybės atžvilgiu pagerėja, didinant sacharozės koncentraciją, mažinant priemaišų koncentraciją – tai amino rūgščių, kalio ir natrio. Būtent dėl šių priemaišų dažniausiai sumažėja ekstrahuojamo cukraus kiekis.

Šioje diagramoje parodytas priemaišų poveikis bendrai cukraus išeigai.

Azotas 

Vokietijoje atliktų tyrimų rezultatai rodo azotinių trąšų tręšimo normų santykį ir įtaką cukrinių runkelių derlingumui ir cukraus kiekiui šakniavaisiuose.

Šių tyrimų rezultatai parodo azoto normos padidėjimo poveikį amino-N rūgšties kiekiui, dėl kurios sumažėja cukraus išeiga.

Surinkti duomenys yra pagrįsti daugybe atliktų bandymų ir rodo azotinių trąšų normos, amino-N rūgšties kiekio ir ekstrahuojamo cukraus kiekio santykį.

Šie duomenys taip pat rodo, kad optimali azoto norma išgaunamo, ekstrahuojamo cukraus kiekio atžvilgiu, yra netgi mažesnė už optimalią azoto normą, įtakojančią cukrinių runkelių derlingumo rodiklį.

Kalis ir natris

Cukrinių runkelių pirkėjai pageidauja, kad kalio ir natrio kiekiai sultyse būtų kuo mažesni, kadangi abu šie maistiniai elementai mažina kristalinio cukraus ekstrahavimo išeigą. Galima būtų pamanyti, kad tręšimas kalio ir natrio trąšomis galėtų neigiamai paveikti sulčių grynumą. Tačiau šių prielaidų nepatvirtina nei atlikti tyrimai, nei sukapta praktinė cukrinių runkelių auginimo patirtis. Taip yra, galbūt, dėl akivaizdaus teigiamo kalio ir natrio poveikio cukrinių runkelių pasėliams. Nepaisant to, siekiant išvengti problemas sukeliančių maisto medžiagų ir mikroelementų pertekliaus, reikėtų gerai apskaičiuoti ir įvertinti tikslias pasėlių tręšimo rekomendacijas.

Šių tyrimų rezultatai rodo tręšimo natrio trąšomis įtaką melasos koncentracijai amino-N sudėtyje, taip pat natrio ir kalio kiekiui.

Manganas ir cinkas 

Manganas ir cinkas gali pagerinti tiek cukrinių runkelių derlių, tiek kokybę.

Airijoje atliktų tyrimų rezultatai rodo mangano poveikį cukrinių runkelių derlingumui ir cukraus kiekiui šakniavaisiuose.

Šie, Prancūzijoje atlikti tyrimai vėl rodo teigiamą mangano poveikį – padidėja ir cukrinių runkelių derlingumas ir cukraus kiekis šakniavaisiuose.

Šis tyrimas, atliktas JAV dar kartą parodo mangano efektyvumą pagerinant cukrinių runkelių derlių.