Kukurūzų kokybės gerinimas

Priklausomai nuo kukurūzų naudojimo paskirties, kukurūzų derliui, atitinkamai, bus taikomi skirtingi kokybės standartų reikalavimai. Gyvulių pašarams auginami pašariniai kukurūzai turi turėti didelį baltymų ir krakmolo kiekį, kai, tuo tarpu, žmonių maistui naudojamiems kukurūzams reikalaujamas mažas drėgmės kiekis ir didelis grūdų svoris. Tinkamas kukurūzų pasėlių tręšimas užtikrina didelį baltymų kiekį maistinių kukurūzų grūduose ir aukštą kukurūzų burbuolių energetinę vertę. Pašarinių kukurūzų pasėlių tręšimas taip pat pagerina silosuojamų kukurūzų žaliosios masės kokybę.

Pasėlių tręšimo įtaka kukurūzų derliaus kokybei

Azotas ir siera padidina baltymų kiekį kukurūzų grūduose. Siekiant užtikrinti gerą augalų augimą ir vystymąsi, nesukeliant rizikos pasėlių išgulimui ir neužvėlinant brendimo, būtina gerai subalansuoti azoto tręšimo normas. Tręšiant pasėlius tikslingai subalansuotomis trąšų normomis, galima sumažinti drėgmės kiekį grūduose, jiems bręstant.

Kalio vaidmuo ir reikšmė grūdiniams kukurūzams – pagerinti amino rūgščių lygį ir kokybę ir padidinti baltymų kiekį grūduose.

Fosforas sumažina grūdų drėgmę derliaus nuėmimo metu ir paankstina kukurūzų pasėlių brendimą.

Pasėlių tręšimas maistiniais mikroelementais, taip pat neatskiriama geros pasėlių priežiūros ir mitybos dalis, kadangi padidina derlingumo potencialą ir užtikrina geros kokybės grūdų derlių.