Kaip sumažinti bulvių lapų ligas

Sausųjų medžiagų (SM) kiekis bulvėse yra aktualus rodiklis ir šviežių bulvių rinkoje ir perdirbimui skirtose bulvėse. Gumbavaisiai, turintys virš 18-20% sausųjų medžiagų yra jautresni nubrozdinimui ir gali greičiau suirti virimo metu. Tačiau, dabartiniu metu dažnai nurodoma, kad pagal pramoninius standartus, perdirbimui skirtų bulvių SM būtų 20-25% (kad išliktų graži skrudintų bulvių šiaudelių ir traškučių spalva).

Pasėlių tręšimas ir bulvių lapų ligos

Azotas (N) yra svarbus maistinis elementas, skatinantis antžeminės augalo dalies augimą, tačiau vidutinio klimato sąlygomis, perteklinis tręšimas azotu vėlesniuose augimo tarpsniuose skatins augalo augimą ir neleis jam laiku subręsti, todėl gali padidinti maro infekcijos riziką. 

Azoto forma taip pat turi didelę reikšmę augalų tręšimui, kadangi amonio azoto perteklius yra negerai, nes jis sumažina pH augalo šaknų zonoje ir tokiu būdu sudaro sąlygas rizoktoniozei vystytis.

Kitos pasėlių priežiūros priemonės, turinčios įtakos bulvių lapų ligoms

  • Užtikrinti, kad purškimo priemonės nuo maro būtų efektyvios. 
  • Siekiant maksimalių kokybinių parametrų, sudaryti drėkinimo planą-grafiką.