Kas įtakoja bulvių krakmolo kiekį ir jo kokybę

Visame pasaulyje vienas iš svarbiausių krakmolo šaltinių yra bulvės. Labai svarbu pasirinkti tinkamą bulvių veislę. Pavyzdžiui, Vokietijoje reikalaujama, kad krakmolo kiekis bulvėse būtų didesnis nei 13%. Kuo didesnis krakmolo kiekis, tuo mažiau atliekų.

Pasėlių tręšimas ir krakmolo kiekis bulvėse

Azotas (N)

Azotas yra svarbus maistinis elementas, skatinantis antžeminės augalo dalies augimą, tačiau vidutinio klimato sąlygomis, perteklinis tręšimas azotu vėlesniuose augimo tarpsniuose skatins augalo augimą ir neleis jam laiku subręsti, todėl gali sumažėti krakmolo ir sausųjų medžiagų kiekis, pablogėti perdirbimui skirtų bulvių derliaus kokybė. 

Iliustracijoje pateikti bandymo rezultatų duomenys rodo, kad perteklinis tręšimas azotu vėlesniuose augimo tarpsniuose gali sumažinti krakmolo kiekį gumbuose.

Fosforas (P)

Fosforinių trąšų naudojimas gali turėti įtakos krakmolo kokybei. Padidėjus P kiekiui gumbuose, želatininio krakmolo klampumas taip pat padidėja, o tirštėjimo temperatūra sumažėja. 

Iliustracijoje pateikti Danijoje atliktų tyrimų rezultatų duomenys rodo tiesioginį ryšį tarp fosforo kiekio gumbuose ir krakmolo kokybės (vertinant pagal klampumą).

Daugiau informacijos apie bulvių kokybės gerinimą

Kaip sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką

Kaip sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką

Bulvių žievės nubrozdinimas yra rimta problema ir pagrindinė vartotojų nusiskundimų bei ekonominių nuostolių priežastis bulvių pramonės srityje.
Kaip sumažinti bulvių gumbų vidinį dėmėtumą

Kaip sumažinti bulvių gumbų vidinį dėmėtumą

Vidinis bulvių gumbų dėmėtumas yra fiziologinis vidinis defektas, kai bulvės gumbe iš žuvusių ląstelių susidaro rudos dėmės.
Kaip sumažinti bulvių gumbo spalvos išblukimą

Kaip sumažinti bulvių gumbo spalvos išblukimą

Gumbo spalvos išblukimas, arba vidinis gumbo minkštimo pajuodavimas, arba parudavimas sukelia žymius derliaus nuostolius.
Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose

Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose

Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose Sausųjų medžiagų kiekio rodikliai – svarbūs šviežių bulvių rinkos dalyviams ir bulvių perdirbėjams. Gumbai, kurių sausųjų medžiagų kiekis viršija 18-20%, jautresni nubrozdinimams, greičiau suyra verdant.
Kas įtakoja bulvių krakmolo kiekį ir jo kokybę

Kas įtakoja bulvių krakmolo kiekį ir jo kokybę

Visame pasaulyje vienas iš svarbiausių krakmolo šaltinių yra bulvės. Labai svarbu pasirinkti tinkamą bulvių veislę. Pavyzdžiui, Vokietijoje reikalaujama, kad krakmolo kiekis bulvėse būtų didesnis nei 13%. Kuo didesnis krakmolo kiekis, tuo mažiau atliekų.
Kaip pagerinti bulvių gumbų odelės kokybę

Kaip pagerinti bulvių gumbų odelės kokybę

Bulvių odelės kokybė tampa aktualesnė, kadangi vartotojai, ypač pirkdami fasuotas ar palaidas bulves, vis dažniau reikalauja, kad bulvės būtų švarios, gražia, lygia odele. Žievės ligų ar infekcijų, pavyzdžiui, rizoktoniozės (šašligės), paprastųjų, piktųjų...