Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose

Sausųjų medžiagų kiekio rodikliai – svarbūs šviežių bulvių rinkos dalyviams ir bulvių perdirbėjams. Gumbai, kurių sausųjų medžiagų kiekis viršija 18-20%, jautresni nubrozdinimams, greičiau suyra verdant. Tačiau, bulvių perdirbėjams yra aktualus kuo didesnis sausųjų medžiagų kiekis, kad išliktų graži bulvių šiaudelių bei traškučių spalva, todėl dažnai nurodomas 20-25% SM reikalavimas. Azotas, kalis ir magnis – visi šie maistiniai elementai turės teigiamos įtakos sausųjų medžiagų kiekiui bulvių gumbuose.

Pasėlių tręšimas ir sausųjų medžiagų kiekis bulvių gumbuose

Azotas (N)

Azotas yra svarbus maistinis elementas, skatinantis antžeminės augalo dalies augimą, tačiau vidutinio klimato sąlygomis, perteklinis tręšimas azotu vėlesniuose augimo tarpsniuose skatins augalo augimą ir neleis jam laiku subręsti, todėl gali sumažėti krakmolo ir sausųjų medžiagų kiekis, pablogėti perdirbimui skirtų bulvių derliaus kokybė. Bandymas, atliktas Norvegijoje, rodo, kad perteklinis tręšimas azotu vėlesniuose augimo tarpsniuose gali sumažinti sausųjų medžiagų kiekį gumbuose.

Per vėlyvas augimas vėsaus klimato sąlygomis taip pat gali padidinti per didelių bulvių gumbų derlių ir gali tapti vidinių įtrūkimų priežastimi.

Vidiniai įtrūkimai bulvėse

Kalis (K)

Kalio forma turi įtakos gumbo sausosioms medžiagoms. Naudojant kalio sulfatą, sausųjų medžiagų kiekis gali būti didesnis, negu naudojant kalio chloridą, todėl, auginant bulves perdirbimui, yra labiau pageidaujama kalio forma. Būtent chloridas, esantis kalio chloride, turi neigiamą įtaką gumbo sausosioms medžiagoms. 

Tyrimai, atlikti Danijoje, rodo, kad naudojant kalio sulfatą (SOP), sausųjų medžiagų kiekis yra didesnis, negu naudojant kalio chloridą (MOP).

Magnis (Mg)

Dėl magnio trūkumo sumažėja krakmolo kiekis gumbuose, o bandymai patvirtino teigiamą magnio naudą sausųjų medžiagų kiekiui gumbuose ir lyginamajam svoriui.

Kitos pasėlių priežiūros priemonės, turinčios įtakos sausųjų medžiagų kiekiui

  • Teisingas bulvių veislės, atitinkančios sausųjų medžiagų poreikį, pasirinkimas. 
  • Kokybiškos sėklos pasirinkimas – mažesnė ligų rizika. 
  • Vengti laukų su nepalankiomis sąlygomis: prastas drenažas arba drėgmės nepalaikantis dirvožemis. 
  • Užtikrinti, kad purškimo priemonės nuo amarų būtų efektyvios. 
  • Siekiant maksimalių kokybinių parametrų, sudaryti drėkinimo planą-grafiką. 
  • Anksti nuimti derlių ir tokiu būdu sumažinti vėlyvų ligų paplitimo ar gumbų kokybės pablogėjimo riziką.

Daugiau informacijos apie bulvių kokybės gerinimą

Kaip sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką

Kaip sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką

Bulvių žievės nubrozdinimas yra rimta problema ir pagrindinė vartotojų nusiskundimų bei ekonominių nuostolių priežastis bulvių pramonės srityje.
Kaip sumažinti bulvių gumbų vidinį dėmėtumą

Kaip sumažinti bulvių gumbų vidinį dėmėtumą

Vidinis bulvių gumbų dėmėtumas yra fiziologinis vidinis defektas, kai bulvės gumbe iš žuvusių ląstelių susidaro rudos dėmės.
Kaip sumažinti bulvių gumbo spalvos išblukimą

Kaip sumažinti bulvių gumbo spalvos išblukimą

Gumbo spalvos išblukimas, arba vidinis gumbo minkštimo pajuodavimas, arba parudavimas sukelia žymius derliaus nuostolius.
Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose

Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose

Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose Sausųjų medžiagų kiekio rodikliai – svarbūs šviežių bulvių rinkos dalyviams ir bulvių perdirbėjams. Gumbai, kurių sausųjų medžiagų kiekis viršija 18-20%, jautresni nubrozdinimams, greičiau suyra verdant.
Kas įtakoja bulvių krakmolo kiekį ir jo kokybę

Kas įtakoja bulvių krakmolo kiekį ir jo kokybę

Visame pasaulyje vienas iš svarbiausių krakmolo šaltinių yra bulvės. Labai svarbu pasirinkti tinkamą bulvių veislę. Pavyzdžiui, Vokietijoje reikalaujama, kad krakmolo kiekis bulvėse būtų didesnis nei 13%. Kuo didesnis krakmolo kiekis, tuo mažiau atliekų.
Kaip pagerinti bulvių gumbų odelės kokybę

Kaip pagerinti bulvių gumbų odelės kokybę

Bulvių odelės kokybė tampa aktualesnė, kadangi vartotojai, ypač pirkdami fasuotas ar palaidas bulves, vis dažniau reikalauja, kad bulvės būtų švarios, gražia, lygia odele. Žievės ligų ar infekcijų, pavyzdžiui, rizoktoniozės (šašligės), paprastųjų, piktųjų...