Kaip sumažinti bulvių gumbo spalvos išblukimą

Gumbo spalvos išblukimas, arba vidinis gumbo minkštimo pajuodavimas, arba parudavimas sukelia žymius derliaus nuostolius. Jį sukelia fenolio junginių, pagrinde tirozino ir melanino oksidacija. Kalis, magnis ir boras – visi šie maistiniai elementai daro teigiamą poveikį, kad neišbluktų bulvių gumbų spalva ir, kad nepajuoduotų gumbo minkštimas.

Pasėlių tręšimas ir bulvių gumbo spalvos išblukimas

Kalis (K)

Kalis turi teigiamą poveikį ir apsaugo bulvių gumbus nuo fermentinio pajuodavimo, taip pat kalis atsakingas už bulvių pajuodavimą, jas išvirus, todėl, per maži kalio kiekiai ar kalio trūkumas gali padidinti tikimybę, kad išvirusios bulvės pajuoduos. 

Kalis turi įtakos organinių anijonų koncentracijai, pavyzdžiui, citrinos rūgšties ar askorbo rūgšties (t.y. vitamino C gumbe). Šios dvi (2) molekulės atlieka antioksidacinę funkciją, kurios dėka sumažėja fermentinis ir ne fermentinis spalvos išblukimas, sulėtėja oksidacijos procesai. 

Bandymų, atliktų JAV, rezultatai rodo kalio įtaką fermentiniam gumbo spalvos išblukimui dviem skirtingoms bulvių veislėms.

Magnis (Mg)

Dėl magnio trūkumo gali padidėti jautrumas fermentiniam gumbo spalvos išblukimui. 

Bandymų, atliktų JAV, rezultatai rodo magnio įtaką fermentiniam gumbo spalvos išblukimui.

Boras (B)

Boras sumažina fenolių, kurie yra atsakingi už spalvos išblukimą, oksidaciją. Taigi, geras bulvių pasėlių aprūpinimas boru sumažina bulvių gumbų fermentinio spalvos išblukimo riziką. 

Bandymų, atliktų Olandijoje, rezultatai rodo boro įtaką fermentinio gumbo spalvos išblukimo sumažinimui (2 metų laikotarpiu).

Kitos pasėlių priežiūros priemonės, įtakojančios gumbų spalvos išblukimą

  • Pasirinkti teisingas bulvių veisles, atitinkančias rinkos poreikius. 
  • Stengtis rūpestingai nuimti ir rūšiuoti derlių, siekiant sumažinti fizinius gumbų pažeidimus ir nubrozdinimus. 
  • Svarbus veiksnys ,- sandėliavimo - laikymo kokybė. 
  • Drėkinti pasėlius, siekiant sumažinti ligų, pav., paprastųjų rauplių infekcijos riziką. 
  • Nuimti derlių esant palankioms oro sąlygoms, siekiant išvengti fizinio gumbų sužalojimo ir ligų užkrato. 
  • Reguliuoti ir palaikyti optimalią sandėlio temperatūrą ir drėgmę.

 

Daugiau informacijos apie bulvių kokybės gerinimą

Kaip sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką

Kaip sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką

Bulvių žievės nubrozdinimas yra rimta problema ir pagrindinė vartotojų nusiskundimų bei ekonominių nuostolių priežastis bulvių pramonės srityje.
Kaip sumažinti bulvių gumbų vidinį dėmėtumą

Kaip sumažinti bulvių gumbų vidinį dėmėtumą

Vidinis bulvių gumbų dėmėtumas yra fiziologinis vidinis defektas, kai bulvės gumbe iš žuvusių ląstelių susidaro rudos dėmės.
Kaip sumažinti bulvių gumbo spalvos išblukimą

Kaip sumažinti bulvių gumbo spalvos išblukimą

Gumbo spalvos išblukimas, arba vidinis gumbo minkštimo pajuodavimas, arba parudavimas sukelia žymius derliaus nuostolius.
Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose

Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose

Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose Sausųjų medžiagų kiekio rodikliai – svarbūs šviežių bulvių rinkos dalyviams ir bulvių perdirbėjams. Gumbai, kurių sausųjų medžiagų kiekis viršija 18-20%, jautresni nubrozdinimams, greičiau suyra verdant.
Kas įtakoja bulvių krakmolo kiekį ir jo kokybę

Kas įtakoja bulvių krakmolo kiekį ir jo kokybę

Visame pasaulyje vienas iš svarbiausių krakmolo šaltinių yra bulvės. Labai svarbu pasirinkti tinkamą bulvių veislę. Pavyzdžiui, Vokietijoje reikalaujama, kad krakmolo kiekis bulvėse būtų didesnis nei 13%. Kuo didesnis krakmolo kiekis, tuo mažiau atliekų.
Kaip pagerinti bulvių gumbų odelės kokybę

Kaip pagerinti bulvių gumbų odelės kokybę

Bulvių odelės kokybė tampa aktualesnė, kadangi vartotojai, ypač pirkdami fasuotas ar palaidas bulves, vis dažniau reikalauja, kad bulvės būtų švarios, gražia, lygia odele. Žievės ligų ar infekcijų, pavyzdžiui, rizoktoniozės (šašligės), paprastųjų, piktųjų...