Bulvių rinkos reikalavimai

Daugelyje šalių jau nebeįmanoma auginti bulves ir patekti į rinką. Dabar augintojai privalo įvykdyti griežtus konkretaus galutinio vartotojo kokybinius reikalavimus arba mokėti finansines baudas, o blogiausiais atvejais, patirti derliaus atmetimą. Todėl visa auginimo programa, nuo veislės pasirinkimo, sodinimo būdo ir agronominės vadybos iki pat džiovinimo, rūšiavimo ir sandėliavimo, yra skirta užtikrinti gausų derlių, atitinkantį rinkos keliamus kokybės reikalavimus.

 

Šviežių bulvių rinka

Gumbų kokybės požiūriu, vartotojui yra itin svarbu išvaizda ir skonio savybės. Daug kas priklauso nuo veislės pasirinkimo, tačiau svarbu ir bulvių auginimo būdas. Rinkai tiekiamų šviežių bulvių gumbai turi būti gražios išvaizdos savo forma ir dydžiu (4,6 -8,4cm), gražia odele, sveiki, nežaizdoti, nedėmėti.

Sausųjų medžiagų (SM) kiekis taip pat yra svarbu, kadangi gumbavaisiai, turintys virš 18-20% SM, yra jautresni nubrozdinimui ir gali suirti virimo metu.

Vis dažniau šviežios bulvės parduodamos fasuotos. Pigiau yra parduodamos palaidos bulvės arba didesnėse pakuotėse.

Bulvių veislė balta odeleBulvių veislė raudona odele

Bulvės perdirbimui

Perdirbimui auginamos bulvės turi būti gražios formos, lygios, standartinio dydžio ir geros kokybės per visą gumbą.

Bulvių šiaudeliams ir traškučiams gaminti skirtos bulvės turi turėti didelį sausųjų medžiagų (SM) kiekį, kad išliktų graži jų spalva. Bulvių šiaudelių spalvos sodrumo nustatymui perdirbėjai naudoja standartinių spalvų diagramas. Anksčiau pagal sutartį buvo reikalaujama, kad minimalus SM kiekis būtų 18%. Tačiau dabartiniu metu siekiama, kad pagal pramoninius standartus SM būtų 20 - 25%.

Kai kurių rūšių cukraus, ypač redukuojančių cukrų, taip pat turi būti nedideli kiekiai, nes bulvių šiaudeliai ar traškučiai paskrunda. Paprastai sutartyse būna nurodomas leistinas redukuojančių cukrų kiekis.

Perdirbėjai dažnai taiko sutarties nuobaudas dėl nuostolių, susijusių su dėmėtumu, nubrozdinimais, kenkėjų padaryta žala, pažaliavimu, gumbo įtrūkimais, ir kt. Tipinėje sutartyje būna numatyta ne daugiau kaip 5% nekokybiškų bulvių nuo bendro svorio, t.y. nuo 20kg -1kg.

Dėl per didelio N ir redukuojančių cukrų kiekio, verdamos (kepamos) bulvės paruduojaVienoda šiaudelių spalva – svarbus kokybinis rodiklis

Krakmolo gamyba

Vienas iš svarbiausių krakmolo šaltinių visame pasaulyje – bulvės. Veislės pasirinkimas yra labai svarbus, nes tokioje šalyje kaip Vokietija, galioja reikalavimai, kad bulvėse būtų daugiau kaip 13% krakmolo. Kuo didesnis krakmolo kiekis, tuo mažiau atliekų. Bulvių gumbuose yra įvairių dydžių krakmolo granulės (1 - 10 cm, vs grūduose 0,5 – 4 cm), taip pat turi daug fosfatų. Krakmolo kokybė turi įtakos gaminamos pastos savybėms, ypač jos klampumui.

Sėklinės bulvės

Augalų derlingumas ir kokybė labai priklauso nuo sveikų sėklų. Kai kurios šalys yra įvedusios sėklos kontrolę pagal “Sėklų klasifikacijos schemas", kad augintojai būtų tikri, jog nusipirko kokybišką sėklą.

Sėklinės bulvės turėtų būti vienodo dydžio, gerai susiformavusių gumbų - paprastai 3,0 - 5,6 cm skersmens. Kai naudojamos pjaustytos sėklinės bulvės, ligų rizikos prevencijai turėtų būti naudojami fungicidai.

Daugiau informacijos apie bulves

Bulvių auginimas pasauliniu mastu

Bulvių auginimas pasauliniu mastu

Kasmet pasaulyje užauginama maždaug 341 milijonas tonų bulvių, jų auginimo plotai užima apie 49 milijonus akrų (akras = 0,4 ha).
Bulvių pasėlių dirvožemio ir augalų tyrimai

Bulvių pasėlių dirvožemio ir augalų tyrimai

Remiantis standartais, įprasta tirti jauniausią, mažiausiai subrendusią lapo dalį (lapelį ir lapkotį), imant mėginį iš 30 augalų ankstyvuosiuose vegetacijos tarpsniuose. Dažniausiai tai atitinka ketvirtą ar penktą lapą nuo augalo viršūnės.
Bulvių rūšys

Bulvių rūšys

Bulvių rūšių įvairovė yra labai didelė - maždaug 85 rūšių ir beveik 3000 bulvių veislių visame pasaulyje.Nors dauguma bulvių atmainų pasižymi baltos arba geltonos spalvos minkštimu ir balta odele, spalvų įvairovė yra plati. Didžia dalimi, bulvės yra...
Bulvių pasėlių mitybos apibendrinimas

Bulvių pasėlių mitybos apibendrinimas

Siekiant gauti įmanomą didžiausią derlių auginant bulvių pasėlius, labai svarbu teisingai tarpusavyje suderinti ir subalansuoti makro ir mikro maisto medžiagas.
Bulvių rinkos reikalavimai

Bulvių rinkos reikalavimai

Daugelyje šalių jau nebeįmanoma auginti bulves ir patekti į rinką. Dabar augintojai privalo įvykdyti griežtus konkretaus galutinio vartotojo kokybinius reikalavimus arba mokėti finansines baudas, o blogiausiais atvejais, patirti derliaus atmetimą.
Maisto medžiagų vaidmuo skirtinguose bulvių augimo tarpsniuose

Maisto medžiagų vaidmuo skirtinguose bulvių augimo tarpsniuose

Sodinant, prieš gumbų formavimąsi ir stolonų formavimosi tarpsnyje, gumbų užmezgimo tarpsnyje bei žydėjimo ir maisto medžiagų kaupimo tarpsnyje yra labai svarbu žinoti maisto medžiagų vaidmenį bulvių pasėliuose.
Bulvių tręšimas

Bulvių tręšimas

Maisto medžiagas reikia naudoti kuo tikslingiau ir tręšti jomis augalo įsisavinimo zonoje iš anksto, arba tuo metu, kai augalams jų labiausiai reikia. Dėl nesugebėjimo užtikrinti subalansuotos mitybos kiekvienam augalui, gali sumažėti derlius ir nukentėti...
Agronominiai bulvių auginimo principai

Agronominiai bulvių auginimo principai

Bulvėms yra būdinga kuokštinė šaknų sistema. Geriausiu atveju, tokios šaknys būna ne ilgesnės kaip 60cm. Taigi, bulvės yra įsišakniję sekliai, lyginant pavyzdžiui, su javų šaknimis, kurios gali pasiekti net 120cm gylį. Todėl dažniausiai, bulvės negali...