Cukrinių runkelių augimas ir vystymasis

Nuo sėklų sudygimo iki sėklų užauginimo ir subrandinimo cukriniams runkeliams reikia dvejų metų. Pirmaisiais augimo ir vystymosi metais augalas įsitvirtina ir užaugina šaknų derlių. Perėjimui į reprodukcijos fazę (2 metai), cukriniai runkeliai turi patirti jarovizacijos laikotarpį. Tai vyksta šaltuoju žiemos laikotarpiu.

Pasėlių sudygimas ir įsitvirtinimas

Kadangi cukrinių runkelių pasėliai jautrūs aplinkai, jų sudygimą ir įsitvirtinimą labai sąlygoja vyraujančios temperatūros ir drėgmės ištekliai. Siekiant maksimaliai išnaudoti saulėtojo laikotarpio ir saulės spinduliuotės privalumus, o tuo pačiu užsitikrinti kokybišką, gausų derlių, cukriniai runkeliai paprastai sėjami anksti, kai tik įmanoma gerai paruošti dirvožemį ir sėklų guolį. Tolygiai susiformavęs ir tankus lapų skliautas – tvirtas pagrindas, kad maksimaliai efektyviai vyktų fotosintezės procesai, tačiau tam reikia, kad pasėliai gerai, tolygiai sudygtų ir įsitvirtintų. Dažnai ankstyvasis augimas ir vystymasis vyksta lėtai dėl žemos dirvožemio temperatūros, todėl per savaitę susiformuoja ir išsivysto tik du ar trys lapai. Šiuo laikotarpiu saulės spinduliuotė jau pakankamai intensyvi, tačiau cukrinių runkelių pasėlių fotosintezės vyksmo pajėgumai yra maži.

Lapų skliauto formavimasis ir vystymasis

Po trijų ar keturių savaičių nuo pasėlių sudygimo ir įsitvirtinimo, kai cukriniai runkeliai turi šešis tikruosius lapus, pradeda sparčiai formuotis lapų skliautas. Fotosintezės vyksmas skatina naujų lapų augimą ir lapų ploto plėtrą. Lapų susilietimo vietoje lapų plotas yra apie tris kartus didesnis nei ant dirvožemio paviršiaus (lapų ploto indeksas (LAIangl.) = 3). Šviesos sulaikymo ir sugėrimo intensyvumas pasiekia maksimumą, nes cukrinių runkelių pasėliai gali panaudoti 80-90 procentų šios spinduliuotės.

Energijos ir maisto medžiagų kaupimo, šakniavaisių augimo tarpsnis

Kai lapai susiliečia eilutėje ir tarpueiliuose, energija nebenaudojama lapų vystymuisi ir augimui, bet kaupiama šakniavaisiuose sekančio augimo sezonui. Lapų plotas, taip pat ir masė, tam tikrą laiką išlieka stabili, tačiau vėliau senesni lapai miršta, o nauji nebeatauga. Šiame laikotarpyje sukaupiami didžiausi sacharozės kiekiai, vertinant kaupimosi normą per dieną.

Etapas prieš derliaus nuėmimą

Vis dar vyksta sacharozės augimas ir kaupimasis, tačiau lėčiau ir mažesniais kiekiais. Vėliau šis procesas sustoja dėl žemesnių temperatūrų ir dėl gerokai sumažėjusio saulės spinduliuotės intensyvumo.

Cukrinių runkelių augimo ir vystymosi tarpsniai

Cukrinių runkelių augimo ir vystymosi tarpsnius galima išsamiau apibūdinti, remiantis augimo stadijų ir vystymosi tarpsnių sistema. Žemiau pateikiama išsami informacija apie cukrinių runkelių augimo ir vystymosi tarpsnius.

Daugiau informacijos apie cukrinius runkelius

Agronominiai principai

Agronominiai principai

Kiekvieno cukrinių runkelių augintojo tikslas - užauginti didelio derlingumo pasėlius, kurie užtikrintų maksimalų cukraus kiekį iš vieno hektaro ir tinkamos kokybės cukringas sultis.
Maisto medžiagų įtaka cukriniams runkeliams

Maisto medžiagų įtaka cukriniams runkeliams

Labai svarbu užtikrinti, jog skirtinguose cukrinių runkelių augimo ir vystymosi tarpsniuose, šiems pasėliams nepritrūktų maistinių medžiagų.
Cukrinių runkelių augimas  ir vystymasis

Cukrinių runkelių augimas ir vystymasis

Nuo sėklų sudygimo iki sėklų užauginimo ir subrandinimo cukriniams runkeliams reikia dvejų metų. Pirmaisiais augimo ir vystymosi metais augalas įsitvirtina ir užaugina šaknų derlių.
Cukrinių runkelių pasėlių tręšimo apibendrinimas

Cukrinių runkelių pasėlių tręšimo apibendrinimas

Didžiausias cukrinių runkelių pasėlių poreikis maisto medžiagoms prasideda praėjus maždaug 1-1,5 mėnesiui po sėjos. Grafinėje iliustracijoje pateikiamas pavyzdys, rodantis pagrindinių maisto medžiagų įsisavinimą augalų vegetacijos laikotarpyje.
Rinkos reikalavimai cukrinių runkelių derliaus kokybei

Rinkos reikalavimai cukrinių runkelių derliaus kokybei

Žmonių maistui naudojama iš cukrinių runkelių gaminama sacharozė. Cukrinių runkelių šakniavaisiuose būna nuo 13 iki 22% sacharozės. Sacharozė plačiai naudojama kaip grynas, aukštos kokybės energetinis maistas ir kaip maisto papildas.
Cukrinių runkelių auginimas ir produkcija pasauliniu mastu

Cukrinių runkelių auginimas ir produkcija pasauliniu mastu

2011- siais metais visame pasaulyje cukriniai runkeliai užėmė 5,069,362 hektarų plotą, o Europoje daugiausia buvo auginama Rusijos Federacijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje.
Istorinė cukrinių runkelių raida

Istorinė cukrinių runkelių raida

Cukrinius runkelius pasaulyje pradėjo auginti 1786 metais. Augindamas skirtingas cukrinių runkelių rūšis, Berlyno chemikas Achardas (Achard) išvedė cukrinių runkelių veislę, ypač tinkamą cukraus gavybai. Iš šios veislės kilo “Baltųjų Silezijos cukrinių...