Maisto medžiagų įtaka cukriniams runkeliams


Pasėlių įsitvirtinimas

  • Azotas ir fosfatai skatina ankstyvą, spartų augimą ir vystymąsi.
  • Fosfatai aprūpina augalus energija pradiniuose augimo ir vystymosi tarpsniuose, ypač reikalingi šaknų masės augimui.
  • Manganas dalyvauja fotosintezės baltymų ir fermentų medžiagų apykaitoje.
  • Cinkas dalyvauja fermentų reakcijose, skatina ankstyvą augimą ir vystymąsi, suteikia augalui tvirtumo.

Lapų skliauto formavimasis

  • Azotas daro įtaką lapų formavimuisi, vystymuisi ir augimui.
  • Kalis palaiko lapų skliauto struktūrą ir reguliuoja maisto medžiagų judėjimą augale.
  • Manganas dalyvauja fotosintezės baltymų ir fermentų medžiagų apykaitoje.
  • Magnis pagerina chlorofilų kokybę.

Lapų skliauto trukmė

  • Azotas – užauga sveikesni, didesni lapai ir prailgina žalių lapų sklauto išsilaikymo trukmę.
  • Fosfatai aprūpina augalus energija, jie greičiau auga ir vystosi.
  • Kalis reguliuoja vandens apykaitą augale ir palaiko struktūrinį vientisumą.
  • Siera daro poveikį derlingumui ir gerina derliaus kokybę.
  • Manganas dalyvauja fotosintezės baltymų ir fermentų medžiagų apykaitoje.
  • Magnis pagerina chlorofilų kokybę.
  • Boras skatina šaknų vystymąsi.

Daugiau informacijos apie cukrinius runkelius

Agronominiai principai

Agronominiai principai

Kiekvieno cukrinių runkelių augintojo tikslas - užauginti didelio derlingumo pasėlius, kurie užtikrintų maksimalų cukraus kiekį iš vieno hektaro ir tinkamos kokybės cukringas sultis.
Maisto medžiagų įtaka cukriniams runkeliams

Maisto medžiagų įtaka cukriniams runkeliams

Labai svarbu užtikrinti, jog skirtinguose cukrinių runkelių augimo ir vystymosi tarpsniuose, šiems pasėliams nepritrūktų maistinių medžiagų.
Cukrinių runkelių augimas  ir vystymasis

Cukrinių runkelių augimas ir vystymasis

Nuo sėklų sudygimo iki sėklų užauginimo ir subrandinimo cukriniams runkeliams reikia dvejų metų. Pirmaisiais augimo ir vystymosi metais augalas įsitvirtina ir užaugina šaknų derlių.
Cukrinių runkelių pasėlių tręšimo apibendrinimas

Cukrinių runkelių pasėlių tręšimo apibendrinimas

Didžiausias cukrinių runkelių pasėlių poreikis maisto medžiagoms prasideda praėjus maždaug 1-1,5 mėnesiui po sėjos. Grafinėje iliustracijoje pateikiamas pavyzdys, rodantis pagrindinių maisto medžiagų įsisavinimą augalų vegetacijos laikotarpyje.
Rinkos reikalavimai cukrinių runkelių derliaus kokybei

Rinkos reikalavimai cukrinių runkelių derliaus kokybei

Žmonių maistui naudojama iš cukrinių runkelių gaminama sacharozė. Cukrinių runkelių šakniavaisiuose būna nuo 13 iki 22% sacharozės. Sacharozė plačiai naudojama kaip grynas, aukštos kokybės energetinis maistas ir kaip maisto papildas.
Cukrinių runkelių auginimas ir produkcija pasauliniu mastu

Cukrinių runkelių auginimas ir produkcija pasauliniu mastu

2011- siais metais visame pasaulyje cukriniai runkeliai užėmė 5,069,362 hektarų plotą, o Europoje daugiausia buvo auginama Rusijos Federacijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje.
Istorinė cukrinių runkelių raida

Istorinė cukrinių runkelių raida

Cukrinius runkelius pasaulyje pradėjo auginti 1786 metais. Augindamas skirtingas cukrinių runkelių rūšis, Berlyno chemikas Achardas (Achard) išvedė cukrinių runkelių veislę, ypač tinkamą cukraus gavybai. Iš šios veislės kilo “Baltųjų Silezijos cukrinių...