Avižų pasėlių mitybos apibendrinimas


Vienas iš būdų, siekiant palaikyti maisto medžiagų balansą dirvožemyje,-  apskaičiuoti, kiek jų pasišalina su nuimamu pasėlių derliumi ir užtikrinti, kad trūkstamos maisto medžiagos ir mikroelementai pasipildytų per sėjomainos ciklą. Apskaičiuoti rezultatai bus gera preliminari nuoroda, tačiau,  žymiai tikslesnius duomenis galima gauti, atlikus laboratorinę nuimto derliaus bandinių analizę.  

Gerai išsivysčiusi, plati, stipri avižų pasėlių šaknų sistema žymiai efektyviau, lyginant su kitais grūdinių pasėlių augalais, pasisavina iš dirvožemio maisto medžiagas. Kiekybiniu požiūriu, maisto medžiagų įsisavinimas iš esmės nesiskiria nuo kviečių ar miežių. Avižų pasėlių tręšimas azotinėmis trąšomis daro didelę įtaką azoto kiekiui avižose, kuris būna nuo 1,9% iki 2,6%. Todėl grūduose būna 19 - 26 kg N/ t sausosios medžiagos. Kitų maisto medžiagų ir mikroelementų kiekis svyruoja nuo kelių kilogramų iki kelių gramų vienoje tonoje sausosios medžiagos.