Maisto medžiagų įtaka skirtinguose avižų auginimo tarpsniuose


Pasėlių dygimas ir įsitvirtinimas

  • Azotas -  ankstyvam, sparčiam augimui ir vystymuisi. 
  • Fosfatai -  aprūpina energija ankstyvoje  spartaus augimo ir vystymosi fazėje, ypač reikalingi geram įsišaknijimui, šaknų masės augimui. 
  • Manganas – dalyvauja fotosintetinių baltymų ir fermentų  medžiagų apykaitoje.  
  • Cinkas – dalyvauja fermentų reakcijose, skatina ankstyvą augimą ir vystymąsi, suteikia augalui tvirtumo.

Krūmijimosi tarpsnis

  • Azotas – daro poveikį lapų formavimuisi, vystymuisi ir augimui, augalas išleidžia daugiau produktyvių ūglių.  
  • Manganas - dalyvauja fotosintetinių baltymų ir fermentų  medžiagų apykaitoje.  

Stiebo ilgėjimas – vamzdelėjimo tarpsnis

  • Azotas – sparčiau formuojasi, vystosi ir svekesni, didesni užauga lapai.   
  • Fosfatai -  aprūpina energija, augalai greičiau auga ir vystosi.
  • Kalis – reguliuoja vandens apykaitą augale ir palaiko struktūrinį vientisumą.
  • Siera – daro poveikį derlingumui ir derliaus kokybei.  
  • Manganas - dalyvauja fotosintetinių baltymų ir fermentų  medžiagų apykaitoje.  
  • Cinkas – dalyvauja fermentų reakcijose, azoto apykaitoje ir baltymų sintezės procese.
  • Varis – suaktyvina fermentų veiklą, svarbus chlorofilo gamybai ir sėklų produktyvumui.

Vėliavinio lapo vystymosi ir grūdų užsipildymo tarpsniai

  • Azotas – didina derlingumą, nes lapai ilgiau išlieka žali, užauga daugiau produktyvių varpų, užauga didesni grūdai ir juose būna didesnis baltymų kiekis.
  • Magnis – prailgina žalių lapų trukmę.  
  • Fosfatai – dalyvauja sausųjų medžiagų perdislokavimo procesuose, didina pasėlių derlingumą.
  • Boras – svarbus ir reikalingas, nes palaiko ir didina žiedadulkių gyvybingumą.
  • Cinkas – didina baltymų kiekį grūduose.